Co jeść w trakcie zwiększonego wysiłku umysłowego?

Odżywianie, czyli nasze nawyki żywieniowe i produkty które wybieramy wpływają na pracę całego organizmu w tym również naszego mózgu. Odpowiednio dobrane składniki potrafią poprawić koncentrację, pamięć, nastrój co jest niezwykle ważne kiedy przed nami jest ważna klasówka czy egzamin. Mózg jest stosunkowo niedużym organem (stanowi ok. 2% masy ciała) a do funkcjonowania potrzebuje glukozy i tlenu.

Nie wystarczy jednak zwiększyć spożycie cukru aby mózg funkcjonował sprawniej. Cukier w czystej postaci od razu przenika do krwi, co powoduje zwiększone wydzielanie insuliny (nie wykorzystany zostanie odłożony w postaci tkanki tłuszczowej). Inaczej jest w przypadku węglowodanów złożonych – cukier jest uwalniany stopniowo, a nasz organizm jest w stanie lepiej go spożytkować.

Źródła węglowodanów złożonych:

  • Pełne zierna
  • Kasze
  • Fasola, soczewica
  • Nasiona

Innymi składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania mózgu są:

  • Witamina B – pełnoziarnisty chleb, makarony, ryż, orzechy, czerwone mięso
  • Magnez –gorzka czekolada, kasza, orzechy
  • Kwas foliowy – orzechy, nasiona
  • Antyoksydanty – cynamon, czarne i czerwone owoce
  • tłuszcze Omega 3 i 6 – jajka,  orzechy